Att dra ut en tand blir ibland nödvändigt

Alla har vi väl minnen från hur det kändes att vicka, pillra och rucka på en lös tand och få den att slutligen lämna tandköttet och följa med i greppet mellan tummen och pekfingret. En härlig känsla sett till att man dels kände att man började växa upp och att man visste att tanden i fråga skulle ge en extra slant i form av ett mynt från tandfen.

Här ska man naturligtvis observera att detta gällde mjölktänder och att jämförelsen mellan att tvingas dra ut en tand i vuxen ålder inte ens går att göra det skiljer sig åt på samtliga punkter. I de flesta fall så går en skadad eller infekterad tand de facto att rädda. Vi kan rotfylla, vi kan laga med fyllning, det går att få en krona.

Men, ibland så är en tand i ett så pass dåligt skick att den måste avlägsnas och dras ut och hur illa det än må låta så kan vi trösta med att säga att de flesta av dessa ingrepp inte är så smärtsamma som det låter. I vissa fall så gör det dock extremt ont och då handlar det i synnerhet om när friska tänder tvingas dras ut.

Friska tänder? Jo, det händer och betydligt oftare än vad man kan tro. Vi talar här om visdomständer och det besvär som sådana kan föra med sig. En frisk visdomstand kan nämligen slingra sig runt och under andra tänder; roten kan leta sig väldigt långt in och därmed ställa till det även för övriga tänder. Det är inte ovanligt att en sådan visdomstand dras ut (och där det blir smärtsamt på grund av hur roten slingrat sig). Här kan man till och med tvingas avlägsna någon annan tand för att komma åt.

Ett sådant ingrepp kräver ofta en specialist och är att jämföra med en operation snarare än det man normalt kallar en behandling. Hur du ska agera efter det att en tand dragits ut ur din mun är viktigt och vi tänkte ge några råd kring detta och som följer:

  • Skölj inte munnen inom de närmsta två timmarna och undvik – det är svårt! – att pillra med tungan.
  • Ät, drick och rök inte på två timmar.
  • Var noggrann med din munhygien de två närmaste dygnen och undvik fysisk ansträngning. Definitivt ingen träning av något slag bör utföras.
  • Blöder det så kan du sätta en kompress med hjälp av exempelvis en näsduk. Försök att sova med huvudet högt.
  • Har du feber över trettioåtta grader samt värk även en vecka efter ingreppet så bör du kontakta din tandläkare för vidare instruktioner.

Ibland kan det vara en god idé att ersätta en utdragen tand med ett implantat. Du kan läsa mer om detta på denna sida: https://www.tandimplantatstockholm.nu.

 

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.