Blogg

Förbättra din munhälsa

5 feb 2021

Ibland får man problem med tänder och mun som går lite utöver det som kan fixas med ett vanligt besök hos tandläkare. När tandimplantat blir aktuellt är det bra att vara informerad innan.

För de flesta av oss fungerar tänderna bra. Vi sköter hygienen till vardags och vi går till tandläkaren någon gång om året. Med tandborste och tandkräm och tandtråd kan man åstadkomma mycket. Får sedan tandläkare och hygienist se om dina tänder då och då brukar allt fungera bra.

Tyvärr kan det ändå hända saker som gör att man måste anstränga sig lite mer. Exempelvis kan man råka ut för någon typ av skada som lämnar hål i tandraden eller ger smärtor på annat sätt. Upprepade problem med gamla fyllningar eller liknande kan också det göra att det blir svårt att tugga och att du får ont. Vissa har också oturen att få skador som gör leendet mindre spontant.

Tandimplantat för en förbättrad tandhälsa

När skador och smärtor inträffar kan det bästa alternativet vara tandimplantat. Det är aldrig lätt och det tar tid men resultatet brukar göra alla nöjda. När du och din tandläkare är överens om att det är den rätta vägen att gå startar ni resan mot en hel tandrad.

Under processen sätter man fast skruvar i käken som själva implantaten senare kommer att fästas i. Det handlar om en mindre operation med lokalbedövning. När allt är läkt och implantaten tillverkats sätts de på plats och kommer att fungera exakt som dina ordinarie tänder, och du har ett nytt leende. 

Vad gör du med dina tänder?

13 dec 2020

Vardag är vardag och tandhygien är en del av den dagliga rutinen. Det går med automatik mestadels. När det är dags för storstädning i munnen däremot är det bättre med hjälp från experterna.

För de allra flesta vuxna är tandvård en del av den dagliga rutinen. Man duschar och tvättar håret och borstar tänderna. Man petar naglar och ser till att frisyren kan visas upp offentligt. Kläderna är ganska ofläckiga och rena. Vi doftar deo, inte svett. Allt är rutin.

Tandhälsan är viktig på ett speciellt sätt. Eftersom den påverkar hälsan mycket konkret är det extra viktigt att vi sköter just den biten. Tänder som inte får rätt omsorg börjar snart göra ont och för med sig både besvär och onödiga kostnader. Det är där som en tandhygienist är till stor hjälp.

Tandhygienisten och din viktiga tandhälsa

När du får stora problem med dina tänder bokar du antagligen tid hos din tandläkare. Hen tar hand om karies och felställningar och tänder som har gått sönder. Det är lätt att glömma att regelbundna besök hos din tandhygienist bidrar till att hålla tänderna friska i vardagen.

Ett besök hos en tandhygienist innebär att du får dina tänder undersökta. Om du har tandsten får du hjälp att ta bort den - känslan är mycket ren efteråt. Du får råd om skötsel och om kost. Du får tänderna lackade och omskötta. Upptäcker man problem kan de antingen åtgärdas här och nu eller så får du boka tid hos tandläkare.

Behöver du tandreglering?

4 dec 2020

Tack vare tandreglering kan du rätta till tänder, överbett och underbett. Tänder flyttas med hjälp av en tandställning. Det är aldrig för sent att ta tag i det, kontakta en specialist.

Det är inte ovanligt att ha en tandställning. De flesta vet nog vad det är och känner någon som har haft eller har en. Det finns olika anledningar till varför man behöver tandreglering. Det kan vara på grund av ett överbett, detta gör att överkäkens framtänder står ut en bit framför underkäkens tänder. Det kan även vara ett underbett, detta kan leda till att det blir svårt att tugga. Tänderna kan sitta för trångt, vilket i sin tur skadar och sliter på tänderna. Tänderna kan växa snett, ja mycket kan hända. Oavsett vilken ålder man är i kan man alltid göra en tandreglering. Är du äldre och behöver få dina tänder justerade, tveka inte!

Hitta klinik

Tandreglering kan göras hos en vanlig tandläkare. Men om man som vuxen ska justera sina tänder bör man gå till en tandläkare som är specialiserad på tandregleringar. Du hittar olika kliniker online som erbjuder kompletta tandvårdstjänster. Detta är även något man får bekosta själv om man är vuxen. Som barn ingår det dock i tandvården. Behöver du göra en tandreglering så gå till en klinik för en undersökning av dina tänder. De kommer då även säga vad som behövs och vilken typ av tandställning som blir bäst för dig och din mun. Det finns många olika tandställningar att välja mellan.

En tandläkare för dina behov

24 nov 2020

Många människor lider av tandläkarskräck. Det är alltså den sortens rädsla som kan göra en paralyserad av skräck. Men det finns faktiskt hjälp att få för detta, om man bara ber om hjälp.

Många som är rädda för att gå till tandläkaren pratar inte om det. De bara genomlider det hela och berättar det inte för någon, vilket är helt fel tänkt. Om man lider av tandläkarskräck så bör man absolut tala om detta för sin tandläkare och den mottagning man går till. Det finns hjälp att få och man är absolut inte ensam om att känna på det viset. Många människor lider av detta och de måste få veta vad man kan få för hjälp för att övervinna detta och samtidigt klara av att besöka tandläkaren.

En god munhälsa är viktigt

Alla har rätt till att få god vård för sin munhälsa. Vi behöver ta hand om våra tänder hemma, morgon och kväll, men även se till att gå till tandläkaren ett par gånger om året. När det är svårt att gå på sina tandläkarbesök på grund av rädsla, så finns det en del saker man kan få hjälp med av tandläkaren.

Berätta för din tandläkare om din rädsla, så kan han eller hon se till att du dels får lugnande medel innan behandlingen men även ta allting i en lugnare takt. Man kan också efterfråga tandvårdstips för att bättre kunna ta hand om sin munhälsa hemma, så man slipper onödiga besök till tandläkaren.

Akut tandvård - hur fungerar det?

14 nov 2020

Tandläkaren brukar man gå till när det är dags för rutinkontroll, profylax och vitare tänder. Men vad gör man när ett akut tandproblem uppstått? Hur kan behovet av akut tandvård uppstå?

Det kan vara svårt att hitta en tandläkare som tar emot patienter när det är akut. Men vissa tandläkarmottagningar har möjligheten att boka in patienter på väldigt kort varsel. En akuttandläkare i Malmö kan boka tid åt dig som behöver akut tandvård av olika skäl. Man kan exempelvis få en plötslig smärta i en tand, eller en infektion i tandköttet vilket också är ganska smärtsamt. Tandsmärtan kan bero på olika saker, men de vanligaste orsakerna brukar vara en infektion i tandköttet eller i en rot. En komplikation efter att ha satt in protes eller implantat kan också skapa smärta och infektion. När is och smärtstillande inte längre hjälper kanske man inte orkar vänta tills nästa programmerade besök och akut tandvård krävs.

Tappat tanden?

En annan anledning till att man kan behöva akut tandvård är när man tappar en tand. En olycka kan orsaka att tanden bryts av eller lossnar helt och hållet. Men lugn i stormen. Har man tappat en tand, är det ändå inte helt hopplöst. Händer detta ska man ta reda på tanden eller tandbiten och spara den till besöket. I bästa fall går det då att sätta tillbaka tanden och den kan växa fast igen. Är tanden väck eller omöjlig att sätta tillbaka, då kanske du kommer att behöva titta på ett ersättningsalternativ. Läkaren kan visa dig vilka dessa alternativ är och vad som är det bästa och mest prisvänliga i ditt fall.

Vikten av att välja rätt tandläkare

När det är akut så kan man lätt ta första bästa alternativ som poppar upp på mobilskärmen. Men då kan det hända att man inte försäkrar sig om att själva kliniken är pålitlig och bra. Tar kliniken emot akutpatienter så är det säkrast att leta upp kommentarer från tidigare patienter. Ett professionellt och lugnt bemötande är viktigt. Man vill ju helst lämna tandläkaren bättre än vad man anlände. Har man tandläkarskräck eller nålskräck så kan man leta upp en mottagning som har erfarenhet av sådana patienter. För bästa resultat hos tandläkaren gäller det att ta hand om sina tänder så gått som det går, både innan och efter besöken. Med ordentlig tandborstning, mycket vatten och hälsosam mat kommer man långt. Då minskar man antalet akutbesök hos tandläkaren och garanterar en god munhälsa. Läs mer om akuttandläkare på denna hemsida: https://www.akuttandläkareimalmö.se 

Kortfattat om tandreglering

14 okt 2020

Tandreglering är ett begrepp som omfattar all form av ändring av tändernas läge. Behandlingen utförs alltid av en tandläkare som har specialiserat sig inom just tandreglering.

Tandreglering är ingen ny behandling utan har utförts under en längre tid. Endast tandläkare specialiserade inom tandreglering har rättighet att genomföra sådana former av behandlingar i Sverige. Det går bra att boka en sådan procedur på en privatklinik likväl som hos den kommunala tandhälsovården, som exempelvis tandreglering på Nackas tandvårdscentral. Det finns så klart tiotals andra sådana.

När behöver en person tandreglering egentligen? Svaret är enkelt – när tänderna vuxit snett eller när de sitter för tätt. En annan anledning kan vara när patienten har tuggproblem som är orsakade av underbett (eller överbett). Vissa väljer att göra en tandreglering för att få ett vackrare leende utan att ha några märkbara fel med sina tänder. Detta är ganska vanligt bland folk med konstnärliga yrken som medverkar i filmproduktioner eller teater.

Avtagbara tandställningar

En tandreglering kan gå till på lite olika sätt beroende på vilken sorts reglering som utförs. Först och främst börjar man med att besöka en tandregleringsspecialist som undersöker ens tänder och bestämmer vad som ska göras näst. En del patienter rekommenderas avtagbara tandställningar medans andra behöver ha fasta sådana.

Det första alternativet kräver månatliga tandläkarbesök under vilka specialisten reglerar tandställningen. Efter en sådan procedur kan tänder och tandkött kännas extra ömma under ett par dagar. De avtagbara tandställningarna tas av under måltider och måste rengöras varje dag med en speciell lösning. Under den dagliga tandborstningen ska tandställningen tas bort också. Oavsett vilken typ av tandställning det gäller så är proceduren långsam och tar i många fall flera år tills det slutgiltiga resultatet är uppnått.

Vad vet du om fasta tandställningar?

I föregående rubrik fanns det lite detaljerad information kring avtagbara tandställningar. Den här kommer att belysa ämnet om de fasta. En av de stora skillnaderna de två tandställningarna emellan är priset. De fasta kostar betydligt mer än de avtagbara och visar oftast resultat snabbare jämfört med de avtagbara. Den dagliga borstningen sker långsamt och med speciella små borstar. Patienter med fasta tandställningar måste följa matrekommendationer, de kan exempelvis inte äta nötter då de fastnar i ställningen som inte kan tas bort.

Avtagbara versionen används vid mindre bettfel medan de fasta passar bäst vid större fel och när man fått sina riktiga tänder. Många människor idag bär tandställningar och det finns ingen åldersbegränsning för behandlingen.

Har du mist vissa av dina egna tänder?

5 okt 2020

Om du saknar egna tänder kan du välja att sätta in ett eller flera tandimplantat. Detta är en populär procedur som görs både på privatägda kliniker och på tandvårdscentraler i Sverige.

Att bli av med en riktig tand är något som kan hända var och en. Idag är det inte endast äldre personer som lider av tandlossning utan problemet är utspritt även till andra åldersgrupper. Olyckor kan också ligga bakom. Det spelar egentligen mindre roll varför du mist dina riktiga tänder, det väsentliga är hur du löser problemet.

Alternativen är egentligen två; antingen väljer du att sätta in en protes eller ett tandimplantat. Den här artikeln inriktar sig på att förklara fördelarna med ett tandimplantat och vad du vinner på att välja den behandlingsmetoden.

Tandimplantat med långsiktigt resultat

Tandimplantat är utan tvekan ett bra val om du behöver ersätta en förlorad tand, eller flera sådana för den delen. Även om många fortfarande väljer proteser arbetar sig tandimplantat vägen uppåt i topplistan. Proteserna är oftast löstagbara och kräver daglig rengöring, något som implantat inte gör. En stor fördel är att tandimplantat är en långsiktig lösning, det fästs i käkbenet och tas inte bort därefter.

Observera att det finns en relativt stor prisskillnad implantat och protes emellan, där det första tyvärr är betydligt dyrare. De flesta patienter som väljer tandimplantat ser det som en investering i sin hälsa, en investering med lång hållbarhet.

Hur bra är tandimplantat?

Hur bra är egentligen tandimplantat? Idag anses metoden som den mest praktiska och bekväma för patienter som saknar egna tänder. Det är en permanent lösning som endast kräver en engångsborrning. Visserligen upplevs just den biten som obehaglig av många patienter, men med tanke på att den görs under bedövning så kan den ändå anses vara relativt lindrig.

Efter att tandimplantatet sätts fast växer det in i käkbenet och leder inte till några problem. Behandlingen har inga åldersrestriktioner och viktigast av allt är att det inte bildar karies. Det går att utföra en sådan procedur både på en privatklinik eller hos Folktandvården. Priserna kan variera en aning dem emellan. Välj helst en tandläkare som du har stort förtroende för. Gör en grundlig förundersökning av specialister och priser innan du gör ditt slutgiltiga val av klinik och tandläkare. Även om tandimplantat anses vara en utmärkt lösning så utesluter de inte regelbunden tandborstning, årliga tandläkarbesök och en allmän god munhygien.

Varför akuttandvård?

16 sep 2020

På akuttandvården får du hjälp om du drabbats av akut tandvärk eller om du skadat en tand. Jourtandvård finns i princip i alla svenska städer. Storstäder erbjuder flest möjligheter.

Om du snabbt behöver tandläkarvård är det viktigt att du inte väntar alltför länge. Tandvärken blir sällan bättre med tiden. Det är relativt lätt hänt att tänder skadas eller så finns det kanske en pågående process i en tand som plötsligt blir värre. Oavsett orsaken så uppmanas du att ringa in och boka en tid direkt. Bäst är det att kontakta din egna tandläkare och få tips om var du ska vända dig. Ifall du inte når honom/henne kan du alltid försöka boka tid via nätet. Idag finns det t.o.m. webbplatser som erbjuder en jämförelsetjänst mellan akuttandvård, samtidigt som du även kan boka en tid via dem. Hela processen blir betydligt lättare tack vare nätet och sådana typer av sajter.

När ska du söka akut tandvård?

När ska du då söka akut tandvård? Svaret är givet – alltid när du får ont i en tand. Givetvis kan det finnas fler anledningar än så. Ett bra exempel är ifall du slagit ut en tand eller om en bit av tanden har gått av. Slår du ut en tand, bör du försöka sätta tillbaka den eller behålla den i en rengjord förvaringsbox tills du kommer till tandläkaren. Som det skrevs innan bör du först kontakta din egen tandläkare och förklara skadan för honom men överlag är det bäst att direkt söka sig till akut tandvård. Problemet med att vänta för länge är att det finns en stor risk för komplikationer.

Vad kostar den akuta tandvården i Sverige?

Akut tandvård i Göteborg, Malmö och Stockholm kan ha varierande priser beroende på utvald klinik. Generellt sett är akuttider dyrare jämfört med en vanlig undersökning, något som kanske inte kommer som en överraskning. Därtill kalkyleras det även en kostnad för själva behandlingen som tandläkaren utför under akuttid. Fråga alltid ifall du behöver göra några uppföljande undersökningar efter att den akuta behandlingen blivit slutförd. En sådan kommer att innebära en extra kostnad för dig som patient. Något viktigt att komma ihåg är att akut tandvård för barn och ungdomar upp till och med 23-års ålder bekostas på samma sätt som vanlig tandvård. Akut tandvård ingår i ramen för det allmänna tandvårdsbidraget. Har du ett högkostnadsskydd så är det möjligt att få hjälp med att bekosta akuta tandläkarbesök

Ett leende på Liljeholmen

17 jul 2020

Besök din tandläkare på Liljeholmen i god tid för att kolla så att du inte hinner få stora hål i tänderna. Tandtråd och regelbunden borstning är ju också viktigt. Men håll koll på ditt bett.

Bor du centralt i Stockholm, kanske du letar efter en tandläkare på Liljeholmen. Du bör vara rädd om ditt leende och sköta dina tänder noga. Gå gärna till tandläkaren en gång extra, för det är tråkigt när man har fått hål i tänderna och det måste borras. Tandläkaren kollar din tandhälsa och ger dig goda råd när de har tittat på röntgenbilderna.

En undersökning går fort

Ett leende betyder så mycket och för ens självkänsla är det bra om man ler vackert. Åtminstone måste tänderna vara hela. Om du borstar noga och tar tandtråd, kanske det räcker med ett besök hos din tandläkare på Liljeholmen för undersökning. Det är dumt att nonchalera tiden man får för att kolla upp sina tänder. Det är viktigt att det blir gjort med jämna mellanrum.

Att sköta om sin munhälsa är en investering för framtiden. Undersökningen går också fort. Har du inga problem, kanske de bara skrapar lite tandsten, och sedan kan du gå därifrån glad i hågen. När du ler mot någon sprider du glädje runt dig. Med hela tänder ler du med mycket större självförtroende. Men det finns tyvärr många människor som knappt vågar le alls för att de skäms över sina tänder, och folk kan då tro att de vill dra sig undan från kontakt.

När det är problem i munnen

Tandläkaren har både kunskap, verktyg och resurser för att se till att dina tänder får den allra bäst tänkbara omvårdnad som finns. Du kan behöva bettskenor, lagning, rotfyllning, stifttänder och mycket annat, och tandläkaren är proffs på allt det. Det kanske inte känns som en trevlig eller ens nödvändig investering, men att ha en bra tandhälsa betyder så mycket för välbefinnandet, så det är absolut värt besväret. Även ilningar i tänderna och dålig andedräkt går att åtgärda, så gå inte och lid i onödan utan ta emot den hjälp som finns.

Gäller det rotfyllning, kan det behövas mer än ett besök. Detsamma gäller förstås om man ska göra justeringar med tandställning. I estetisk tandvård kan också ingå att man vill få behandlingar som till exempel tandblekning eller skalfasader. Bor du på Liljeholmen ska du självklart boka tid hos en tandläkare där. Det är ditt leende det gäller.

Varför får man tandvärk?

18 maj 2020

Det finns smärtor och så finns det tandvärk. När du har riktigt svår tandvärk tar den över hela din tillvaro och gör dig panikslagen nästintill. Hur får du hjälp så snabbt som möjligt?

Att säga att tandvärk är den värsta smärta som finns är säkert att ta i för mycket. Däremot kan den som själv råkat ut för det intyga att det kan vara riktigt illa. Varför är det så? En anledning är att tänderna är en del av vårt skelett; den enda synliga delen av skelettet, för övrigt. Det finns oerhört mycket nerver i munnen och när något inträffar finns det gott om receptorer som påminner dig om att du lever på ett väldigt otrevligt sätt. Det finns ganska många olika orsaker till att vi får tandvärk. Allt från akuta skador till inflammationer och varbildningar. Åtgärdas de inte snabbt får vi ont, väldigt ont.

När bör jag söka akuttandvård?

Tandsmärta kan som sagt ha en mängd olika orsaker. Många kan gå med lättare smärtor i längre perioder och skjuta upp obehag och kostnad med att tänka att det nog snart går över. Så blir det sällan, utan över tid brukar tyvärr smärtorna bli värre och ingreppen större när du väl söker hjälp. Dock finns det situationer där inga alternativ ges eftersom det helt enkelt gör för ont. Ett tillfälle när du alltid bör söka vård är om du slagit ut en tand, helt eller delvis. Det är vanligt vid exempelvis cykelolyckor. Anledningen till att du då omedelbart ska söka vård är att det ofta går att få tanden att fästa igen med tandläkares hjälp. Kraftig smärta och svullnad i tandköttet är en annan tydlig varningssignal från kroppen. Det är inte ovanligt att karies gjort att nerver blottlagts eller att du har fått en inflammation eller t o m varbildning. Ibland behöver man då först få antibiotika innan tandvårdspersonalen kan göra sitt.

Det finns alltid hjälp att få

Akut tandvärk är en plågsam upplevelse för de flesta men det finns system som fångar upp dig och ser till att du får hjälp. Tandvårdskliniker brukar se till att alltid hålla ett visst antal tider för patienter i akut nöd. Det finns inget hjältemodigt med att vänta tills nästa dag när det gäller akuttandvård! Det rätta är att kontakta en klinik och se till att få boka en tid så snart som möjligt. Nästan undantagslöst kan tandläkare och övrig personal ordna dina problem och reducera smärtorna.

Räcker det att gå till en tandhygienist?

20 apr 2020

För den som inte besökt en tandmottagning på länge kan ett besök verkligen vara på sin plats. Att regelbundet undersöka tänderna ökar chanserna för att slippa få tandsjukdomar och andra problem med tänderna när man blir äldre. I Stockholm finns också en tandläkarmottagning i så gott som alla stadsdelar. Men är det en tandläkare eller en tandhygienist man ska besöka

Många som ringer för att boka en tid för tandundersökning blir automatiskt bokade till ett tandläkarbesök. Det är för att tandläkaren gör en lite mer noggrann koll av tänderna för att se till att de inte är sjuka eller skadade.

Problemet är att den som blir undersökt av en tandläkare sedan ofta blir vidareskickad till en tandhygienist för att till exempel ta bort plack och tandsten eller få råd och tips om sin munhygien. Kostnaden för tandvården blir då dubbelt så hög, och många tycker att det inte var värt pengarna. Så om du känner på dig att du har generellt friska tänder men bara vill kolla för säkerhets skull och kanske slipa bort lite tandsten, då kan du faktiskt be om att få träffa en tandhygienist direkt.

Hitta en bra tandhygienist i Stockholm

Tandhygienister finns på alla tandvårdsmottagningar i Stockholm, både hos Folktandvården och hos privata tandläkare. En tandhygienist är inte bara någon som ger råd och utbildar patienter i hur de kan göra för att få så friska tänder som möjligt, så kallat profylaktiskt arbete. En tandhygienist är också utbildad för att behandla lättare tandsjukdomar som karies och parodontit.

Det gör att för de flesta som vill kolla upp sina tänder gör rätt i att boka tid hos en tandhygienist först. Först om tandhygienisten skulle upptäcka allvarligare problem med tänderna som kräver tandläkarbehandling blir då kostnaden dubbel. Men många som regelbundet besöker en tandhygienist i Stockholm behöver aldrig träffa en tandläkare över huvud taget.

Vad kostar det att gå till en tandhygienist i Stockholm?

Det är generellt lite billigare att gå till en tandhygienist än att bli undersökt av en tandläkare. Har du inte fått dina tänder undersökta på länge och har ont eller känner att något är på tok med tänderna, så är det bäst att först boka in en tid hos en tandläkare. Annars kan du med fördel boka in en undersökning hos en tandhygienist, något som i Stockholm brukar kosta mellan 600 och 800 kronor.

Dessutom kan du som vid alla tandvårdsbehandlingar utnyttja din tandvårdscheck, som ligger på 600 kronor per år för unga och äldre, och på 300 kronor för personer mellan 24 och 65. Tandvårdsstödet kan sparas ett år, vilket innebär att tandvårdsstödet nästan helt täcker ett besök hos en tandhygienist i Stockholm vartannat år. För många är detta fullt tillräckligt för att behålla en god tandhälsa upp i hög ålder. Utnyttja tandvårdsstödet och boka tid hos en tandhygienist i Stockholm redan idag!

Vad är invisalign i Stockholm?

16 mar 2020

Funderar du på vad invisalign är? Eller vet du redan men är osäker på om du ska skaffa det? Med en bättre förståelse kan du fatta ett beslut om du ska skaffa dig invisalign i Stockholm.

Tänk dig den gamla vanliga tandställningen som såg ut som en tågräls på tänderna. Det skavde, spände och var nästan omöjligt att prata. Det finns nu ett nyare sätt att få ett fint leende. Med hjälp av invisalign i Stockholm eller någon annan del av Sverige, kan du rätta till tänderna utan att det syns. En osynlig tandställning alltså. Det är perfekt för dig som lever ett aktivt liv, men inte vill ha en tandställning som tar upp allas synfält. Den rättar till tänderna lite i taget och behöver bara bytas ut varannan vecka. Det finns också som hjälp för dig som tidigare haft den vanliga tandställningen, men efteråt behöver något som håller tänderna på plats. Då kan det till och med räcka att bara ha den över natten.

Varför ska man skaffa invisalign?

Metoden används vanligtvis för att rätta till sneda tänder. Men en ortodontist med certifikat inom området kan bestämma vilka tand/bettproblem som är lämpade för att påbörja en invisalign-behandling. Oavsett vilket problem du har med tänderna så är det bra för hälsan att le ofta och mycket. Det förlänger livet sägs det ju. Därför borde du ta chansen och få visa upp ditt vackraste leende utan att skämmas över sneda och ojämna tänder. Le allt vad du kan och gör även andras dagar bättre. Vem ler inte när de ser någon annan som ler? Kontakta din tandläkare idag och påbörja behandlingen med invisalign.

Hur går det till?

Genom ett besök hos en certifierad ortodontist eller tandspecialist, skapas en 3D kopia av dina tänder. Denna används sedan för att forma invisalignet som får en perfekt passform. Ett besök varannan vecka görs för att skapa en ny modell till som passar tänderna som hela tiden rättar till sig. Det är inte svårare än så. Ett enkelt och effektivt sätt för ett vackrare leende. På grund av dess osynliga design syns det inte ens att du har den på dig. Ingen behöver se den gamla tågrälsen på tänderna och du kan känna dig bekväm under tiden som dina tänder ständigt förändras till de når sitt rätta utseende. Så gör dig själv en tjänst och sök hjälp för dina tänder idag. Läs gärna mer på: https://www.invisalignstockholm.net/

Sök akut tandvård vid olycka

9 mar 2020

Att man ska råka ut för en olycka är något vi inte tänker på. Olyckor händer andra, inte en själv! Ändå är olyckor där tandskador inträffar vanliga. Om det händer är det bra att vara förberedd.

Livet är oförutsägbart och tur är väl det! Hade du i förväg haft vetskap om både alla bra och alla tråkiga saker som kommer att inträffa vore livet inte lika intressant. Kanske roligare, kanske tråkigare, men inte intressant! Dagligen hör vi om människor som råkar illa ut och kanske tänker du att det är skönt att det inte var du. En dag kan du komma att råka ut för något, dock. Planering är viktigt och förberedd är bäst. En akut tandskada är inte rolig att få men lätt att åtgärda om man bara kan ta sig till tandläkaren inom rimlig tid. Medan den antagligen gör rejält ont är sällan en tandskada i sig farlig.

En tandskada med utslagna tänder kan åtgärdas

Om du råkar ut för en akut tandskada i samband med en olycka finns det en del saker som är bra att veta i förväg. Några enkla åtgärder kan göra att din utslagna tand faktiskt kan räddas och sättas tillbaka på plats. Detta är naturligtvis alltid att föredra om möjligheten finns. Det gör att du kan öka chanserna för att rädda din tand och ditt leende. Nummer ett på listan är självklart att hitta tanden! Förhoppningsvis i så helt skick som bara är möjligt. Om den är smutsig på grund av att den hamnat på marken eller liknande är det bra att skölja av den. Men vad ska du göra sedan? Det allra bästa är om du sedan kan sätta tillbaka tanden på dess ordinarie plats. Om det inte är möjligt är det bra om du ändå kan ha tanden i din mun.

Tandläkarhjälp i en akut situation

För att det ska finnas någon möjlighet att rädda en tand får den under inga omständigheter torka ut. Om du varken kan sätta tillbaka den på dess plats eller förvara den i munnen ska du stoppa den i antingen saliv eller mjölk. Sedan kontaktar du en akuttandläkare. Alla tandläkare har inte möjlighet att ta emot någon samma dag eller dagen efter men det finns de som har en beredskap för akuta situationer. Med dagens teknik kan troligen din tand sättas fast igen på ordinarie plats. Detta görs genom att trådar och plast fäster den. Kontakta en riktig akuttandläkare!

Tandimplantat ger dig ett nytt leende

27 feb 2020

Saknar du den tiden du log brett med mungiporna uppåt öronen? Saknar du tänder kan det hämma dig i din vardag så varför inte skaffa tandimplantat i Göteborg som får ditt leende att lysa brett.

Det finns flera problem som kan göra att du skäms för att le och att gå miste om skratt och leende är så hämmande för dig som människa. Ett leende är både fint att få av någon annan men också att spricka upp i ett leende ger dig lyckokänslor. Och i det sociala sammanhanget är det en viktig kvalitet att ha som person, att kunna le och skratta. Så vad kan göra att du inte ler längre? Det kan vara flera orsaker men det går att åtgärda om du vill. Kanske har du varit med i en olycka som gjort att du slagit ut tänder eller har du dåligt tandkött som gjort att du tappat tänder? Oavsett vad som gjort att du saknar tänder så finns det hjälp att få. För dig på västkusten så har du lätt att hjälp med tandimplantat i Göteborg om du så önskar. För visst vore det härligt att kunna spricka upp i ett leende utan att behöva skämmas.

Mer än ett skönhetsfel

Att vara utan tänder kan vara jobbig för den drabbade. Visst kan det vara en begränsning när det kommer till skönhet och utseende men det finns givetvis andra svåra aspekter. Som att att vara utan vissa tänder eller ha skadade tänder innebär smärta. Det kan vara svårt att tugga mat och det kan innebära att det medför isningar i munnen när man dricker någonting. Och att leva med smärta i munnen är väldigt jobbigt när mat ska intagas, eftersom en människa ska få i sig flera måltider per dag. Detta kan göra att man inte uppskattar sina måltider längre och det blir en pina att äta.

Hur fungerar det med tandimplantat?

Med modern teknik får man högkvalitativa tandimplantat som fungerar som vanliga tänder. Det som görs är att man sätter in skruvar av titan i käkbenet. Dessa sätter man sedan fast tandimplantatet i och nu har man tänder igen. Innan man sätter igång med arbetet så utförs en noggrann kontroll av käkbenet och munhälsa för att uppnå bästa möjliga resultat. Att sätta in tandimplantat är säkrare än att använda löständer, eftersom vid användning av löständer är det lätt att få infektioner om man inte sköter rengöringen.

Önskas skalfasad i Stockholm?

7 jan 2020

Har du slutat le? Om det beror på att du skäms för dina tänder, så finns det hjälp att få. Man kan till exempel göra en skalfasad i Stockholm som gör att man vågar le stort igen. En skalfasad gör att man får en helt ny fasad på sina tänder. Om man inte vågar bleka sina tänder, för att de kanske är så pass slitna, kan man lägga på en skalfasad som ger tänderna ett helt nytt utseende.

Tycker man att det är svårt att bleka sina tänder, för att de är för skadade för en sådan sak, kan man få vita tänder genom att lägga på en tandfasad. Det innebär att man lägger på en keramisk del ovanpå tänderna. Går man till en tandläkare som kan lägga på en fasad på tänderna kan man få en sådan fin fasad.

Visste du att det finns biologisk tandvård?

För många år sedan, använde man sig av amalgam, till och med kvicksilver och andra metaller i tandvården. Men patienter fick problem med alla metaller i munnen. Numera finns det därför  tandläkare som erbjuder en biologisk tandvård och som helt och hållet använder sig av metallfri tandvård. Istället för amalgam och hälsofarliga material så kan man använda sig av giftfria metaller som till exempel Zirconia och keramiska material, plastfyllningar och liknande. Så när de sätter in skalfasader så lägger de in fasader av keramik. Det ger starka tänder och stödjer tänderna så att de håller längre. Har man till exempel spruckna, avslagna eller på andra vis så att man inte vill visa upp dem, direkt, så kan man på ett enkelt sätt laga dem så att man vågar sig på ett leende igen.

Skalfasader – enklast sättet återställa tänder

Vill man på ett enkelt sätt visa upp en perfekt rad med tänder, kan man lägga på en skalfasad. Det innebär att man först tar ett avtryck på sina tänder. Sedan tillverkar man fasader som man kan "limma fast" ovanpå tänderna. Fasaderna tillverkas i keramik som inte skadar ens hälsa. De stödjer tänderna och döljer det som inte är bra. De är samtidigt tunna, enkla att hantera och kan hålla i upp till 25 år i munnen. Bor du i Stockholm och behöver fina skalfasader? Man kan prova att googla "skalfasad Stockholm" så att man får några förslag av Googles sökmotorer så att man får några adresser och telefonnumer till tandläkare som erbjuder just skalfasader i Stockholm.

← Äldre inlägg

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.