Ett kariesangrepp innebär att bakterier bilar syror som angriper tändernas emalj. Pågår detta tillräckligt länge så kan hålet bli så pass djupt att det når inre delar på tanden – exempelvis pulpan – och då är det viktigt att man får behandling hos en tandläkare.
En behandling som brukar innebära att tandläkaren borrar, slipar och putsar bort den del av tanden som är angripen och skadad och sedan ersätter delen med en fyllning som därefter slipas till och anpassas efter bettet. Det kan dock vara så att angreppet pågått under en så lång tid och att hålet blivit ”bortom räddning”; vilket innebär att tanden i fråga måste dras ut och det gör man även med andra komplikationer – exempelvis infektioner i tandköttet – i åtanke.
De flesta kariesangrepp förhindrar du själv. Ditt saliv fyller en stor funktion och likaså gör din dagliga skötsel av tänderna och munnen. Tandborstning, munskölj, tandtråd, regelbundna besök hos tandläkare samt en tanke på vad du äter och dricker är samtliga exempel på hur du kan skydda dig. Ett tips: det är ofta de bakre tänderna som drabbas. Av förklarliga skäl; du har svårare att komma åt dem och det är svårare att se dessa i spegeln. Fäst noggrannhet på dessa, framförallt vid tandborstningen.
Det som är svårt då det kommer till just karies är att det tar tid innan det upptäcks och att det då – i många fall – utvecklats till ett hål i tanden. Det finns dock några små varningssignaler som man kan hålla utkik – och känna efter i sin mun.
Fyra tecken som samtliga har en gemensam nämnare enligt oss – en tandläkare. För, antingen så är de svåra att upptäcka eller också så har de gått för långt. Ett besök hos en tandläkare i ett förebyggande syfte är – tillsammans med din skötsel - det som verkligen förhindrar karies från att angripa dina tänder.