Akut tandvård - hur fungerar det?

Tandläkaren brukar man gå till när det är dags för rutinkontroll, profylax och vitare tänder. Men vad gör man när ett akut tandproblem uppstått? Hur kan behovet av akut tandvård uppstå?

Det kan vara svårt att hitta en tandläkare som tar emot patienter när det är akut. Men vissa tandläkarmottagningar har möjligheten att boka in patienter på väldigt kort varsel. En akuttandläkare i Malmö kan boka tid åt dig som behöver akut tandvård av olika skäl. Man kan exempelvis få en plötslig smärta i en tand, eller en infektion i tandköttet vilket också är ganska smärtsamt. Tandsmärtan kan bero på olika saker, men de vanligaste orsakerna brukar vara en infektion i tandköttet eller i en rot. En komplikation efter att ha satt in protes eller implantat kan också skapa smärta och infektion. När is och smärtstillande inte längre hjälper kanske man inte orkar vänta tills nästa programmerade besök och akut tandvård krävs.

Tappat tanden?

En annan anledning till att man kan behöva akut tandvård är när man tappar en tand. En olycka kan orsaka att tanden bryts av eller lossnar helt och hållet. Men lugn i stormen. Har man tappat en tand, är det ändå inte helt hopplöst. Händer detta ska man ta reda på tanden eller tandbiten och spara den till besöket. I bästa fall går det då att sätta tillbaka tanden och den kan växa fast igen. Är tanden väck eller omöjlig att sätta tillbaka, då kanske du kommer att behöva titta på ett ersättningsalternativ. Läkaren kan visa dig vilka dessa alternativ är och vad som är det bästa och mest prisvänliga i ditt fall.

Vikten av att välja rätt tandläkare

När det är akut så kan man lätt ta första bästa alternativ som poppar upp på mobilskärmen. Men då kan det hända att man inte försäkrar sig om att själva kliniken är pålitlig och bra. Tar kliniken emot akutpatienter så är det säkrast att leta upp kommentarer från tidigare patienter. Ett professionellt och lugnt bemötande är viktigt. Man vill ju helst lämna tandläkaren bättre än vad man anlände. Har man tandläkarskräck eller nålskräck så kan man leta upp en mottagning som har erfarenhet av sådana patienter. För bästa resultat hos tandläkaren gäller det att ta hand om sina tänder så gått som det går, både innan och efter besöken. Med ordentlig tandborstning, mycket vatten och hälsosam mat kommer man långt. Då minskar man antalet akutbesök hos tandläkaren och garanterar en god munhälsa. Läs mer om akuttandläkare på denna hemsida: https://www.akuttandläkareimalmö.se 

14 Nov 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.