Bekvämt med tandläkare nära din bostad

Förutom de 88 folktanvårdsmottagningar som finns i landet, finns det dryga 1.200 tandläkare som antingen är distriktstandläkare eller har privata mottagningar. Bor man på landet kan det vara särskilt svårt att få tag i en tandläkare på någon mils avstånd.

Å andra sidan är man antagligen relativt van vid att åka till både till tandläkare och vanlig läkare, jobb och skola. Har man en gång valt att bostätta sig på landsbygden är det ändå ett val att inte bo nära service och annan bebyggelse.

Landsbygdsbor har blivit vana vid att sakna service

Det var länge sedan som man ville flytta ut all service nära människorna bodde på landsbygden. För landsbygdsborna har bilen blivit livsviktiga transporteringsfordon. Bussarna går ju sällan långt ut på landet. Likaså är det med posten, apoteket och mataffären. De som bor i städerna tenderar att skylla avfolkningen på landsbygdsborna själva; "väljer man att bo i obygden, kan man inte kräva service", är det vissa som säger.

Bor man i storstäderna Stockholm, Malmö eller Göteborg finns det gott om tandläkarmottagingar att välja mellan. För de stressade storstadsborna är det bra och bekvämt med tandläkare som arbetar nära ens bostad för att inte pendlingen ska ta alltför lång tid. Bor man i förorterna Solna, Täby, Bromma eller Lidingö, eller i Rinkeby, Tensta eller Kista är det viktigt att hitta en tandläkare nära ens bostad.

Bekvämt ha en tandläkare man kan gå ofta till

De flesta som går regelbundet till tandläkare har sällan dåliga tänder – inte så konstigt; de går ju regelbundet till tandläkaren. Hos tandläkaren har det blivit populärt att inte bara kolla om man har karies, eller håller på att få hål i tänderna. Det har blivit väldigt populärt att även bleka tänderna. Antingen kan man bleka tänder med Opalescence med 16 procent karbamidperoxid eller med Opalescence Boost med 40 procent väteperoxid. Tänderna blir garanterat bleka med dessa behandlingar.

Vissa väljer att göra det själv, men det rekommenderar vi från att göra, eftersom både karbamidperoxid och väteperoxid är starka kemikalier som man helst inte ska få i sig mer än att man kan spotta ut det. Hos en tandläkare kan du dessutom få en hel del tandkorrigeringar, som tandimplantat, skalfasader eller bettskenor om man biter snett eller biter ihop tänderna av stress på nätterna. Då är det viktigt att få en bettskena som förhindrar att man boter ihop tänderna.

5 Jun 2018

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.