Det har blivit billigare att gå till tandläkaren

Många undviker att gå till tandläkaren, trots att de vet att det i längden antagligen kommer att leda till problem. Det är ju så med saker som man bör men inte måste göra, det är lätt att skjuta upp dem och i fallet med tandläkare blir det lätt att skylla på att tänderna ser bra ut, man sköter sin tandhygien noggrant, eller kanske att man ska vänta tills ekonomin ser bättre ut. Det där sistnämnda är ofta ett argument som kommer upp, att det är så dyrt att gå till tandläkaren att vanligt folk inte har råd. Men hur väl stämmer det egentligen?

Regelbundna tandläkarbesök ger god tandhälsa

Att besöka tandläkaren ungefär en gång per år eller vartannat år är ett bra sätt att försäkra sig mot framtida problem med tänderna. Gör man en årlig undersökning kan tandläkaren eller tandhygienisten tidigt se tecken på tandsjukdomar och komma med råd, ta bort plack och tandsten och utföra annat förebyggande arbete. På så sätt kommer man, om man samtidigt sköter sin tandhygien noga, att slippa råka ut för större kostnader för till exempel lagning av hål eller rotfyllning.

850 kronor för tandläkare i Sundbyberg

Om vi tar Sundbyberg i Stockholm som ett exempel så är genomsnittet här ungefär 850 kronor för en rutinundersökning av tänderna. I Sundbyberg finns många tandläkare och konkurrensen är stor men prisbilden ser ungefär likadan ut i hela Stockholm, mellan 800 och 900 kronor brukar det kosta. Men den som går på en undersökning om året behöver inte ens betala den summan, i och med att alla svenskar kan utnyttja det allmänna tandvårdsstödet, som från och med i år höjts till 300 kronor per år för personer mellan 30 och 65. För pensionärer och folk under 30 är stödet dubbelt så stort, 600 kronor per person och år, det vill säga nästan hela kostnaden för en rutinundersökning.

Tandvårdsstödet täcker större delen av kostnaden

Gör man en undersökning vartannat år täcker alltså tandvårdsstödet en rutinundersökning hos en tandläkare i Sundbyberg eller var som helst i Sverige. Att då hävda att det är för dyrt att gå till tandläkaren är bara undanflykter. Lägg till detta att tandvården i Sverige numera är gratis för ungdomar upp till tjugofyra år så kan man till och med hävda att vi har en väl subventionerad tandvård i Sverige.

Kommer det ökade stödet att få fler att gå till tandläkaren?

Men om man vill att någonting ska vara helt gratis blir förstås minsta kostnad för ”stor”. Tandläkarbesök hamnar på så sätt i samma kategori som tv-licens eller att köpa musik på internet, det känns som att det borde vara gratis, så varför ska jag betala? Trots att kostnaden i själva verket är försumbar. Att betala några hundringar per år för ett tandläkarbesök klarar de flesta, även personer med ansträngd ekonomi.

Att i stället vänta tills man drabbas av allvarliga problem med tänderna innebär stora kostnader för både en själv och för samhället. Och det är så klart på grund av detta som regeringen beslutat att dubblera det allmänna tandvårdsstödet - för att motivera människor att kolla sina tänder oftare. Framtiden får utvisa om det ger önskat resultat.

15 Feb 2019

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.