Har du mist vissa av dina egna tänder?

Om du saknar egna tänder kan du välja att sätta in ett eller flera tandimplantat. Detta är en populär procedur som görs både på privatägda kliniker och på tandvårdscentraler i Sverige.

Att bli av med en riktig tand är något som kan hända var och en. Idag är det inte endast äldre personer som lider av tandlossning utan problemet är utspritt även till andra åldersgrupper. Olyckor kan också ligga bakom. Det spelar egentligen mindre roll varför du mist dina riktiga tänder, det väsentliga är hur du löser problemet.

Alternativen är egentligen två; antingen väljer du att sätta in en protes eller ett tandimplantat. Den här artikeln inriktar sig på att förklara fördelarna med ett tandimplantat och vad du vinner på att välja den behandlingsmetoden.

Tandimplantat med långsiktigt resultat

Tandimplantat är utan tvekan ett bra val om du behöver ersätta en förlorad tand, eller flera sådana för den delen. Även om många fortfarande väljer proteser arbetar sig tandimplantat vägen uppåt i topplistan. Proteserna är oftast löstagbara och kräver daglig rengöring, något som implantat inte gör. En stor fördel är att tandimplantat är en långsiktig lösning, det fästs i käkbenet och tas inte bort därefter.

Observera att det finns en relativt stor prisskillnad implantat och protes emellan, där det första tyvärr är betydligt dyrare. De flesta patienter som väljer tandimplantat ser det som en investering i sin hälsa, en investering med lång hållbarhet.

Hur bra är tandimplantat?

Hur bra är egentligen tandimplantat? Idag anses metoden som den mest praktiska och bekväma för patienter som saknar egna tänder. Det är en permanent lösning som endast kräver en engångsborrning. Visserligen upplevs just den biten som obehaglig av många patienter, men med tanke på att den görs under bedövning så kan den ändå anses vara relativt lindrig.

Efter att tandimplantatet sätts fast växer det in i käkbenet och leder inte till några problem. Behandlingen har inga åldersrestriktioner och viktigast av allt är att det inte bildar karies. Det går att utföra en sådan procedur både på en privatklinik eller hos Folktandvården. Priserna kan variera en aning dem emellan. Välj helst en tandläkare som du har stort förtroende för. Gör en grundlig förundersökning av specialister och priser innan du gör ditt slutgiltiga val av klinik och tandläkare. Även om tandimplantat anses vara en utmärkt lösning så utesluter de inte regelbunden tandborstning, årliga tandläkarbesök och en allmän god munhygien.

5 Oct 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.