Har du möjlighet – välj tandimplantat

Det kan finnas olika anledningar till varför man tappar tänderna. Gemensamt dock - oavsett om det skett en olycka, om man lider av någon typ av sjukdom, om man äter medicin eller om man kanske haft en livsstil som gjort att tänder lossnat – så finns det en skam hos den drabbade. 

Vi använder våra tänder mer än bara till att tugga maten vi äter. Även om tändernas primära uppgift finns i matsmältningsapparaten så finns det främst estetiska skäl bakom den skam som många drabbade känner. 

Inte vackert vara tandlös

Man känner sig, helt enkelt, inte särskilt vacker om man saknar en – eller flera tänder. Man gömmer sitt leende, man kan utveckla en social fobi och hela livet kan komma att påverkas i negativ riktning. Tack och lov så finns det lösningar som kan lindra den smärta som många upplever och där man besöker en tandläkare för att få nya tänder insatta. 

Fördelen med tandimplantat är att de, på ett annat sätt, fungerar som de ordinarie tänderna. Du behöver inte plocka ut dem för rengöring och de sitter permanent – något som har fördelar både rent funktionellt och estetiskt 

Nya tänder som antingen kommer i form av lösa sådana – som du själv kan sätta in- och ta ut – eller i from av tandimplantat som sitter exakt som vanliga tänder. De senare – tandimplantat – är för många den absolut bästa lösningen; detta då löständer, av ganska naturliga skäl, har sina avigsidor. De kan glappa, de måste skötas om på ett annorlunda sätt och de kan ha estetiska brister som gör att det syns att det inte är ordinarie tänder. Skulle du exempelvis bo i Solna och operera in tandimplantat snarare än löständer så finns det en god chans att du - både rent estetiskt och funktionellt – inte känner någon skillnad. 

Tandimplantat fungerar inte för alla 

Det som talar emot tandimplantat är att de dels är dyrare. Försäkringskassan ersätter bara delvis kostnaden för tandimplantat och det gör det hela till en ekonomisk fråga också. Har du förlorat en tand så blir ett tandimplantat en god lösning - har du däremot förlorat flera stycken; ja, då kommer det att kosta ganska mycket pengar att ersätta samtliga tänder med implantat. 

Mycket av den ekonomiska frågan kan dock även avgöras av vilken tandläkare du väljer - en tandläkare i Solna kan vara betydligt mer prisvärd än vad dennes konkurrenter är. Men, att det fortfarande är en fråga för plånboken - det råder det inga tvivel om. 

Inte möjligt för alla – tyvärr

Som nummer två så kan det även vara så att du helt enkelt inte uppfyller kraven för att få tandimplantat inopererade. I och med att själva operationen – här förenklar vi processen - innebär att man borrar fast titanskruvar i käkbenet och sedan fäster tänderna i dessa då är ett starkt käkben ett måste. Många – i synnerhet rökare – kan ha ett försvagat käkben som gör att man blir en sämre kandidat för tandimplantat och där blir istället löständer det givna alternativet. 

En noggrann undersökning av en tandläkare samt – vid behov – rena specialister blir avgörande i steget kring nya tänder. Fortsätt läsa här om vad som krävs för ett tandimplantat.

22 Jan 2018

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.