Kortfattat om tandreglering

Tandreglering är ett begrepp som omfattar all form av ändring av tändernas läge. Behandlingen utförs alltid av en tandläkare som har specialiserat sig inom just tandreglering.

Tandreglering är ingen ny behandling utan har utförts under en längre tid. Endast tandläkare specialiserade inom tandreglering har rättighet att genomföra sådana former av behandlingar i Sverige. Det går bra att boka en sådan procedur på en privatklinik likväl som hos den kommunala tandhälsovården, som exempelvis tandreglering på Nackas tandvårdscentral. Det finns så klart tiotals andra sådana.

När behöver en person tandreglering egentligen? Svaret är enkelt – när tänderna vuxit snett eller när de sitter för tätt. En annan anledning kan vara när patienten har tuggproblem som är orsakade av underbett (eller överbett). Vissa väljer att göra en tandreglering för att få ett vackrare leende utan att ha några märkbara fel med sina tänder. Detta är ganska vanligt bland folk med konstnärliga yrken som medverkar i filmproduktioner eller teater.

Avtagbara tandställningar

En tandreglering kan gå till på lite olika sätt beroende på vilken sorts reglering som utförs. Först och främst börjar man med att besöka en tandregleringsspecialist som undersöker ens tänder och bestämmer vad som ska göras näst. En del patienter rekommenderas avtagbara tandställningar medans andra behöver ha fasta sådana.

Det första alternativet kräver månatliga tandläkarbesök under vilka specialisten reglerar tandställningen. Efter en sådan procedur kan tänder och tandkött kännas extra ömma under ett par dagar. De avtagbara tandställningarna tas av under måltider och måste rengöras varje dag med en speciell lösning. Under den dagliga tandborstningen ska tandställningen tas bort också. Oavsett vilken typ av tandställning det gäller så är proceduren långsam och tar i många fall flera år tills det slutgiltiga resultatet är uppnått.

Vad vet du om fasta tandställningar?

I föregående rubrik fanns det lite detaljerad information kring avtagbara tandställningar. Den här kommer att belysa ämnet om de fasta. En av de stora skillnaderna de två tandställningarna emellan är priset. De fasta kostar betydligt mer än de avtagbara och visar oftast resultat snabbare jämfört med de avtagbara. Den dagliga borstningen sker långsamt och med speciella små borstar. Patienter med fasta tandställningar måste följa matrekommendationer, de kan exempelvis inte äta nötter då de fastnar i ställningen som inte kan tas bort.

Avtagbara versionen används vid mindre bettfel medan de fasta passar bäst vid större fel och när man fått sina riktiga tänder. Många människor idag bär tandställningar och det finns ingen åldersbegränsning för behandlingen.

14 Oct 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.