Lösningar för tappade tänder

När man blir äldre är det många som mister sina tänder. Det är inte farligt men kan upplevas väldigt obehagligt. Tänderna slits ju ut och man tappar dem efter många års slitage. Därför är det viktigt att behålla en så bra munhygien man bara kan. Det är inte bara för utseendets skull som man vill ha fina och rena tänder, det är även viktigt för hjärtat att ha bra tänder. Forskare har sett ett samband mellan plack på tänderna och dåligt hjärta.

När man tänker efter finns det ett klart samband mellan de två. Har man plack på sina tänder, som man äter mat med, följer de dåliga bakterierna med maten ner i magsäcken. När man har äter och även efteråt, samlas det blod i magen, som efter matspjälkningen följer med blodet ut till resten av kroppen. Allt blod förs in och ut ur hjärtat i sinom tid, och har det då funnits bakterier i munnen, når de hjärtat. Därav finns det ett samband mellan plack i tänderna och ett sämre hjärta. Så för hjärtats skull; ta hand om dina tänder.

Har man mist någon eller flera tänder finns det olika åtgärder för att ersätta de förlorade tänderna. Vi listar dem här.

1. Tandimplantat

Detta sätt att ersätta en tand, eller flera, är det som ser naturligast ut. En tand som liknar din tillverkas. Ofta är det tandläkaren som gör den. På den konstgjorda tanden fästs en titanskruv, som skruvas i tandköttet där den saknade tanden har suttit. Har man nyss dragit ut tanden, bör man vänta tills tandköttet har läkts. Sedan skruvas tanden fast och lär sitta livet ut. Läs mer om tandimplantat på: https://www.tandimplantatstockholm.biz.

2. Tandbrygga

En tandbrygga är ett billigare alternativ för den som har mist många tänder. Då tillverkar man en protes som fäster vid intilliggande tänder. Tandbryggan sitter stadigt och ser ut som de andra tänderna. Råkar du ut för en tandläkare som inte har varit så noga med tillverkningen av tänderna, kan de skava i munnen. Väljer du detta alternativ är det väldigt viktigt att både gå på regelbundna kontroller och att vara noga med munhygienen.

3. Lösa proteser (löständer)

Denna lösning, har du säkert sett hos dina far- eller morföräldrar. Kallas för löständer i dagligt tal. Då lägger man in protesen på morgonen och tar ut dem ur munnen under natten. Nackdelen är den att du är utan tänder på natten och att man ser annorlunda ut utan tandprotesen. I övrigt ska de se ut som dina egna tänder och inte göra någon skada. Många som har löständer upplever att de inte kan tugga hård mat, utan behöver speciell mat för att kunna tugga den.

12 Apr 2018

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.