Räcker det att gå till en tandhygienist?

För den som inte besökt en tandmottagning på länge kan ett besök verkligen vara på sin plats. Att regelbundet undersöka tänderna ökar chanserna för att slippa få tandsjukdomar och andra problem med tänderna när man blir äldre. I Stockholm finns också en tandläkarmottagning i så gott som alla stadsdelar. Men är det en tandläkare eller en tandhygienist man ska besöka

Många som ringer för att boka en tid för tandundersökning blir automatiskt bokade till ett tandläkarbesök. Det är för att tandläkaren gör en lite mer noggrann koll av tänderna för att se till att de inte är sjuka eller skadade.

Problemet är att den som blir undersökt av en tandläkare sedan ofta blir vidareskickad till en tandhygienist för att till exempel ta bort plack och tandsten eller få råd och tips om sin munhygien. Kostnaden för tandvården blir då dubbelt så hög, och många tycker att det inte var värt pengarna. Så om du känner på dig att du har generellt friska tänder men bara vill kolla för säkerhets skull och kanske slipa bort lite tandsten, då kan du faktiskt be om att få träffa en tandhygienist direkt.

Hitta en bra tandhygienist i Stockholm

Tandhygienister finns på alla tandvårdsmottagningar i Stockholm, både hos Folktandvården och hos privata tandläkare. En tandhygienist är inte bara någon som ger råd och utbildar patienter i hur de kan göra för att få så friska tänder som möjligt, så kallat profylaktiskt arbete. En tandhygienist är också utbildad för att behandla lättare tandsjukdomar som karies och parodontit.

Det gör att för de flesta som vill kolla upp sina tänder gör rätt i att boka tid hos en tandhygienist först. Först om tandhygienisten skulle upptäcka allvarligare problem med tänderna som kräver tandläkarbehandling blir då kostnaden dubbel. Men många som regelbundet besöker en tandhygienist i Stockholm behöver aldrig träffa en tandläkare över huvud taget.

Vad kostar det att gå till en tandhygienist i Stockholm?

Det är generellt lite billigare att gå till en tandhygienist än att bli undersökt av en tandläkare. Har du inte fått dina tänder undersökta på länge och har ont eller känner att något är på tok med tänderna, så är det bäst att först boka in en tid hos en tandläkare. Annars kan du med fördel boka in en undersökning hos en tandhygienist, något som i Stockholm brukar kosta mellan 600 och 800 kronor.

Dessutom kan du som vid alla tandvårdsbehandlingar utnyttja din tandvårdscheck, som ligger på 600 kronor per år för unga och äldre, och på 300 kronor för personer mellan 24 och 65. Tandvårdsstödet kan sparas ett år, vilket innebär att tandvårdsstödet nästan helt täcker ett besök hos en tandhygienist i Stockholm vartannat år. För många är detta fullt tillräckligt för att behålla en god tandhälsa upp i hög ålder. Utnyttja tandvårdsstödet och boka tid hos en tandhygienist i Stockholm redan idag!

20 Apr 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.