Så kan du hålla hålen borta i sommar

Det är sommar och varmt och skönt. Det är den tiden på året när vi vill dricka mycket och gott, helst äta en och annan glass. Det som kan vara svårt är att se upp med de söta dryckerna och glassarna. Vem har hört om en sockerfri glass? Kanske de dyker upp om tillräckligt många frågar efter sådana? För alla som vill behålla sin vikt och sina tänder fria från hål gäller det då att se upp för socker fällorna. Vad kan man då göra för att dricka läskande drycker utan socker? Här kommer några förslag på vad man kan göra för att hålla sockret borta.

Iskaffe

Man kan pröva att brygga sitt eget iskaffe. Då brygger man vanligt kaffe som man annars gör. Smaksätt det med kanel och kardemumma och ingefära (inte färsk). Sedan kyler man ner kaffet. När du sedan avnjuter ditt iskaffe, prova att sätta i iskuber och kall mjölk. Tycker man att det är lite för beskt, prova då att söta kaffet med lite Stevia. Stevia är en naturlig växt men som har otroligt söta blad som används som sötningsmedel.

Iste

Här gör du iste på liknande sätt som när du brygger kaffet. Gör först teet som du gör när du brygger teet på vanligt sätt. Kyl sedan ner teet. Lägg i några iskuber, häll på mjölk om du är van att dricka ditt te med mjölk. Även här kan du söta med lite Stevia ifall du tycker att teet saknar sötma.

Vatten med citron/gurka/päron/ingefära

Traditionsenligt kan man alltid smaksätta sitt kalla vatten med citron. Det blir extra gott och syrligt. Du kan även smaksätta ditt eget vatten med gurka. Det ger vattnet en otroligt fräsch smak. Vill du inte ha gurka i vattnet, kan du göra en blandning av färsk ingefära och päron. Skiva både gurka, päron och ingefära så tunt du bara kan. Låt grönsakerna och frukten dra i vattnet innan du serverar den.

Glass med enbart bär

Vill du ha en god efterrätt (eller mellanmål) med glass, kan du frysa ner ett paket bär, såsom blåbär, hallon, jordgubbar eller valfria sådana. Det är viktigt att bären är frysta! Häll sedan 2 dl grädde tillsammans med bären, lite vaniljjsocker (kan uteslutas), två färska ägg i en mixer. Mixa till en slät massa, skopa upp och njut av en glass som inte innehåller så mycket socker!

Har du fått hål i tänderna? Här kan du boka tid hos en tandläkare.

24 Jul 2018

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.