Så kan du skydda dina tänder

Vi blir alltmer medvetna om vad som är bra för tänderna och hur man bäst skyddar dem. Att gå ofta till tandläkare, sägs ju vara bra, och inte bar när man behöver en tandläkare akut. Som det är just nu är det lättast att få en akut tid till tandläkare i Stockholm, vilket är bra för dem som bor där, men alla bor ju inte där. Bor man på andra hålla i landet kan det därför vara bäst att se till att inte göra sig beroende av tandläkare akut. Då är det bäst att se till att man har bra tänder och en hälsosam munhygien.

Skydda dina tänder genom att inte småäta

Varje gång som man äter, tillför man syra i munnen. Varje gång som man stoppar något i munnen får tänderna därför en syraattack. Om tänderna ofta utsätts för en syraattack, försämras PH-balansen i munnen. Då är det bättre ju längre tid det är mellan målen, och inte småäta. Saliven i munnen måste få bearbeta bakterierna som bildas i munnen när man bryter ner den mat som man äter.

Ha rikligt med saliv i munnen

Att ha riklig saliv i munnen, skyddar tänderna som mest. Har man möjlighet är det bra att ha en fluortablett i munnen och ha den att långsamt smälta. Överhuvud taget är mycket saliv i munnen bra, eftersom saliven skyddar tänderna. Äter man till exempel medicin som medför muntorrhet, utsätter man tänderna för mottaglighet för syraattacker.

Borsta tänderna och använd tandtråd

Bland det bästa skyddet för tänderna är att borsta tänderna och då alltid med tandkräm med fluor. Använd också tandtråd som tar bort matrester mellan tänderna. Skölj munnen efter tandtrådsanvändningen. På så sätt är tänderna fria från matrester som kan fräta på tänderna.

Använda fluor och skölja munnen med fluorskölj

Fluor är det absolut bästa för tänderna och stärker dem. Har man fluorskölj hemma, bör man alltid ta en fluorsköljningen av tänderna mellan tandborstningen. Har man redan borstat tänderna med tandkräm som innehåller fluor, behöver man inte dessutom skölja med fluor. Om du i stället sköljer munnen efter några timmar, eller om du kan, skölja munnen efter att du har ätit, är det ett bra sätt att skydda dina tänder. Ännu bättre är det om du har en fluortablett som långsamt får smälta i munnen. Använd en sådan efter maten. Då räcker det sedan med att borsta tänderna en gång, både på morgonen och kvällen.

9 Dec 2018

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.