Sök akut tandvård vid olycka

Att man ska råka ut för en olycka är något vi inte tänker på. Olyckor händer andra, inte en själv! Ändå är olyckor där tandskador inträffar vanliga. Om det händer är det bra att vara förberedd.

Livet är oförutsägbart och tur är väl det! Hade du i förväg haft vetskap om både alla bra och alla tråkiga saker som kommer att inträffa vore livet inte lika intressant. Kanske roligare, kanske tråkigare, men inte intressant! Dagligen hör vi om människor som råkar illa ut och kanske tänker du att det är skönt att det inte var du. En dag kan du komma att råka ut för något, dock. Planering är viktigt och förberedd är bäst. En akut tandskada är inte rolig att få men lätt att åtgärda om man bara kan ta sig till tandläkaren inom rimlig tid. Medan den antagligen gör rejält ont är sällan en tandskada i sig farlig.

En tandskada med utslagna tänder kan åtgärdas

Om du råkar ut för en akut tandskada i samband med en olycka finns det en del saker som är bra att veta i förväg. Några enkla åtgärder kan göra att din utslagna tand faktiskt kan räddas och sättas tillbaka på plats. Detta är naturligtvis alltid att föredra om möjligheten finns. Det gör att du kan öka chanserna för att rädda din tand och ditt leende. Nummer ett på listan är självklart att hitta tanden! Förhoppningsvis i så helt skick som bara är möjligt. Om den är smutsig på grund av att den hamnat på marken eller liknande är det bra att skölja av den. Men vad ska du göra sedan? Det allra bästa är om du sedan kan sätta tillbaka tanden på dess ordinarie plats. Om det inte är möjligt är det bra om du ändå kan ha tanden i din mun.

Tandläkarhjälp i en akut situation

För att det ska finnas någon möjlighet att rädda en tand får den under inga omständigheter torka ut. Om du varken kan sätta tillbaka den på dess plats eller förvara den i munnen ska du stoppa den i antingen saliv eller mjölk. Sedan kontaktar du en akuttandläkare. Alla tandläkare har inte möjlighet att ta emot någon samma dag eller dagen efter men det finns de som har en beredskap för akuta situationer. Med dagens teknik kan troligen din tand sättas fast igen på ordinarie plats. Detta görs genom att trådar och plast fäster den. Kontakta en riktig akuttandläkare!

9 Mar 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.