Tandläkare erbjuder fler behandlingar i Stockholm

Tandläkare - bliv vid din läst. Om man tar det gamla ordspråket som egentligen handlar om skomakare och sätter det i dagens Stockholm så ser man att det definitivt inte stämmer längre. En tandläkare idag erbjuder inte bara hjälp med tänderna, undersökningar, tandproteser och tandimplantat. Även om detta fortfarande är det egentliga huvudområdet så har många nämligen sett ett värde i att erbjuda sina patienter mer renodlade skönhetsbehandlingar.

Det som började med tandblekningar har fortsatt med botox och fillers. Speciellt fillers har blivit extra populärt då det finns en väldigt stor efterfrågan. Fillers - en snabb och förenklad förklaring här - innebär att man injicerar ett ämne, en vätska som innehåller ämnet Hyaluronsyra i exempelvis pannan. Det gör att huden slätas ut och att rynkorna som funnits försvinner.

Det har alltså en utslätande effekt, men det är inte enbart det som fillers kan ge. De flesta väljer att injicera fillers i sina läppar och genom detta också få större, mer fylliga sådan. Det är också där som den stora målgruppen finns: unga tjejer.

Hur ställer vi oss då till att tandläkare i Stockholm erbjuder behandlingar liknande fillers? Försiktig positiv - men inte helt övertygade. Vi förklarar vår skepsis.

Kan det vara bättre att besöka en renodlad klinik?

Måhända att vi är gammalmodiga här, men till viss mån tycker vi att det kunde räcka med steget att erbjuda tandblekningar. Förr var en tandblekning - trots en enorm efterfrågan - ganska svår att få utförd. Många tandläkare prioriterade bort patienter som ville ha hjälp med estetisk tandvård. Folktandvården gjorde det definitivt; där tvingades man köa länge, länge innan en tandblekning godkändes och genomfördes.

Idag ser många tandläkare till en helhet där såväl det funktionella som det estetiska ska samspela. Men, att därifrån ta steget in på den rena skönhetsmarknaden och erbjuda botox och fillers? Vi är tveksamma.

Dels så finns det redan många skönhetskliniker i Stockholm som specialiserat sig på just botox och fillers. Besöker man en sådan så vet man att man också får bästa möjliga behandling - med bästa möjliga produkter och med säkra metoder. Dels så handlar det också om det uppenbara: en tandläkare ska arbeta med tänder. Det känns nästan lite oseriöst att besöka en tandläkare för att få större läppar.

Dock: det finns även salonger i Stockholm som är av det mer ljusskygga slaget och som erbjuder behandlingar med botox och fillers som är allt annat än säkra. Man saknar utbildning, man har ingen vana av injektioner och man sköter inte den hygien som är extremt viktig (av förklarliga skäl) då en injektion ska göras. Där är det definitivt bättre att få en behandling utförd av en tandläkare.

Skulle valet stå mellan tandläkare och en seriös klinik med gott rykte - ja, då skulle vi verkligen trycka på det senare alternativet och säga: ja, tandläkare i Stockholm - bliv vid din läst.

Mer om fillers: https://www.fillersstockholm.se.

11 Jan 2019

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.