Vad gör du med dina tänder?

Vardag är vardag och tandhygien är en del av den dagliga rutinen. Det går med automatik mestadels. När det är dags för storstädning i munnen däremot är det bättre med hjälp från experterna.

För de allra flesta vuxna är tandvård en del av den dagliga rutinen. Man duschar och tvättar håret och borstar tänderna. Man petar naglar och ser till att frisyren kan visas upp offentligt. Kläderna är ganska ofläckiga och rena. Vi doftar deo, inte svett. Allt är rutin.

Tandhälsan är viktig på ett speciellt sätt. Eftersom den påverkar hälsan mycket konkret är det extra viktigt att vi sköter just den biten. Tänder som inte får rätt omsorg börjar snart göra ont och för med sig både besvär och onödiga kostnader. Det är där som en tandhygienist är till stor hjälp.

Tandhygienisten och din viktiga tandhälsa

När du får stora problem med dina tänder bokar du antagligen tid hos din tandläkare. Hen tar hand om karies och felställningar och tänder som har gått sönder. Det är lätt att glömma att regelbundna besök hos din tandhygienist bidrar till att hålla tänderna friska i vardagen.

Ett besök hos en tandhygienist innebär att du får dina tänder undersökta. Om du har tandsten får du hjälp att ta bort den - känslan är mycket ren efteråt. Du får råd om skötsel och om kost. Du får tänderna lackade och omskötta. Upptäcker man problem kan de antingen åtgärdas här och nu eller så får du boka tid hos tandläkare.

13 Dec 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.