Vägen till en bra tandläkare

Vägen till att hitta en bra tandläkare kan se lite olika ut. Klart är att vi har större möjligheter idag att välja en tandläkare vi gillar, jämfört med hur det såg ut förut när Folktandvården var ensam aktör. Bara för att utbudet är större, betyder inte det att det är lätt att hitta en tandläkare man anser är bra. Det är viktigt att man känner ett förtroende för den man träffar, samtidigt som kliniken gärna ska ligga inom rimligt avstånd. Utöver det finns en rad andra faktorer som kan vara mer eller mindre viktiga.

Se vad som finns nära

Till att börja med kan det vara bra att se vilka tandläkare som är verksamma i din närhet. Bor du till exempel i Stockholm city, kan en sökning på ”Tandläkare Drottninggatan” räcka för att du ska se ungefär vilket urval som finns. Bor man nära Drottninggatan kan det dock vara bättre att söka på ”Tandläkare Stockholm”, beroende på hur långt man kan tänka sig att åka för att få sin tandvård.

Fråga familj och vänner

Ett bra sätt att hitta en bra tandläkare på är genom word-of-mouth. Det bygger på att personen själv är benägen att rekommendera en särskild tandläkare. Till skillnad från när klinik försöker sälja in sina tjänster, har en tidigare patient oftast inget direkt motiv till att försköna sanningen. Sannolikheten är stor är att om din vän har haft en bra upplevelse hos den här tandläkaren, kommer du också att ha det.  

För att hitta en tandläkare nära dig är det bra att börja med att fråga vänner som också bor nära, till exempel runt Drottninggatan. Om du inte hittar någon nära ditt område, kan du börja fråga vänner längre bort från Drottninggatan (eller där du bor), tills du hittar en bra tandläkare – men som fortfarande inte har sin verksamhet alldeles för långt bort. Att hitta bra tandläkarvård är dock värt mycket, och många kan tänka sig att pendla en liten bit för det.

Vilka förmågor värdesätter du hos en tandläkare?

Olika patienter anser att olika förmågor hos en tandläkare är viktiga. De flesta anser till exempel att en tandläkare bör vara kommunikativ, så att man får en bra bild av vad som görs och vad som händer härnäst. De allra flesta känner nog att de vill få ett bra intryck av tandläkaren. Beroende på vilka förmågor du värderar högst, kan en tandläkare ge ett bättre intryck än en annan. I slutändan är det dock kvaliteten på tandvården som bör avgöra. De flesta skulle nog föredra en lite otrevligare tandläkare med hög kompetens, än en mycket trevlig tandläkare vars kompetens kan ifrågasättas.

Vidare är det viktigt att en tandläkare kan ta sig tiden att svara på alla de frågor som du har. Om inte tandläkaren vill sätta sig ned med dig och prata om dina tandproblem, kan det vara läge att konfrontera kliniken eller gå på jakt efter någon annan tandläkare.

10 May 2017

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.