Varför akuttandvård?

På akuttandvården får du hjälp om du drabbats av akut tandvärk eller om du skadat en tand. Jourtandvård finns i princip i alla svenska städer. Storstäder erbjuder flest möjligheter.

Om du snabbt behöver tandläkarvård är det viktigt att du inte väntar alltför länge. Tandvärken blir sällan bättre med tiden. Det är relativt lätt hänt att tänder skadas eller så finns det kanske en pågående process i en tand som plötsligt blir värre. Oavsett orsaken så uppmanas du att ringa in och boka en tid direkt. Bäst är det att kontakta din egna tandläkare och få tips om var du ska vända dig. Ifall du inte når honom/henne kan du alltid försöka boka tid via nätet. Idag finns det t.o.m. webbplatser som erbjuder en jämförelsetjänst mellan akuttandvård, samtidigt som du även kan boka en tid via dem. Hela processen blir betydligt lättare tack vare nätet och sådana typer av sajter.

När ska du söka akut tandvård?

När ska du då söka akut tandvård? Svaret är givet – alltid när du får ont i en tand. Givetvis kan det finnas fler anledningar än så. Ett bra exempel är ifall du slagit ut en tand eller om en bit av tanden har gått av. Slår du ut en tand, bör du försöka sätta tillbaka den eller behålla den i en rengjord förvaringsbox tills du kommer till tandläkaren. Som det skrevs innan bör du först kontakta din egen tandläkare och förklara skadan för honom men överlag är det bäst att direkt söka sig till akut tandvård. Problemet med att vänta för länge är att det finns en stor risk för komplikationer.

Vad kostar den akuta tandvården i Sverige?

Akut tandvård i Göteborg, Malmö och Stockholm kan ha varierande priser beroende på utvald klinik. Generellt sett är akuttider dyrare jämfört med en vanlig undersökning, något som kanske inte kommer som en överraskning. Därtill kalkyleras det även en kostnad för själva behandlingen som tandläkaren utför under akuttid. Fråga alltid ifall du behöver göra några uppföljande undersökningar efter att den akuta behandlingen blivit slutförd. En sådan kommer att innebära en extra kostnad för dig som patient. Något viktigt att komma ihåg är att akut tandvård för barn och ungdomar upp till och med 23-års ålder bekostas på samma sätt som vanlig tandvård. Akut tandvård ingår i ramen för det allmänna tandvårdsbidraget. Har du ett högkostnadsskydd så är det möjligt att få hjälp med att bekosta akuta tandläkarbesök

16 Sep 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.