Varför får man tandvärk?

Det finns smärtor och så finns det tandvärk. När du har riktigt svår tandvärk tar den över hela din tillvaro och gör dig panikslagen nästintill. Hur får du hjälp så snabbt som möjligt?

Att säga att tandvärk är den värsta smärta som finns är säkert att ta i för mycket. Däremot kan den som själv råkat ut för det intyga att det kan vara riktigt illa. Varför är det så? En anledning är att tänderna är en del av vårt skelett; den enda synliga delen av skelettet, för övrigt. Det finns oerhört mycket nerver i munnen och när något inträffar finns det gott om receptorer som påminner dig om att du lever på ett väldigt otrevligt sätt. Det finns ganska många olika orsaker till att vi får tandvärk. Allt från akuta skador till inflammationer och varbildningar. Åtgärdas de inte snabbt får vi ont, väldigt ont.

När bör jag söka akuttandvård?

Tandsmärta kan som sagt ha en mängd olika orsaker. Många kan gå med lättare smärtor i längre perioder och skjuta upp obehag och kostnad med att tänka att det nog snart går över. Så blir det sällan, utan över tid brukar tyvärr smärtorna bli värre och ingreppen större när du väl söker hjälp. Dock finns det situationer där inga alternativ ges eftersom det helt enkelt gör för ont. Ett tillfälle när du alltid bör söka vård är om du slagit ut en tand, helt eller delvis. Det är vanligt vid exempelvis cykelolyckor. Anledningen till att du då omedelbart ska söka vård är att det ofta går att få tanden att fästa igen med tandläkares hjälp. Kraftig smärta och svullnad i tandköttet är en annan tydlig varningssignal från kroppen. Det är inte ovanligt att karies gjort att nerver blottlagts eller att du har fått en inflammation eller t o m varbildning. Ibland behöver man då först få antibiotika innan tandvårdspersonalen kan göra sitt.

Det finns alltid hjälp att få

Akut tandvärk är en plågsam upplevelse för de flesta men det finns system som fångar upp dig och ser till att du får hjälp. Tandvårdskliniker brukar se till att alltid hålla ett visst antal tider för patienter i akut nöd. Det finns inget hjältemodigt med att vänta tills nästa dag när det gäller akuttandvård! Det rätta är att kontakta en klinik och se till att få boka en tid så snart som möjligt. Nästan undantagslöst kan tandläkare och övrig personal ordna dina problem och reducera smärtorna.

18 May 2020

Hål i tänderna - en guide.

Här hittar du all information om vad du skall göra när du har hål i tänderna och även vad du bör göra för att undevika angrepp av karies.